Læs mere om:

Hvad betyder CMS?

Content Management System

“Der er mange måder at holde styr på sit indhold. Det kan eksempelvis være forskellige sider, artikler videoer og billeder. Den typiske metode nu om dage er ved brugen af et standardiseret CMS. Altså et helt system man kan installere for at holde styr på indhold. Dette website bruger eksempelvis WordPress.

Udgør 59,7% af alle CMS hjemmesider  

WordPress

Idag udgør WordPress, også omtalt WP, over en fjerdedel af alle hjemmesider på internettet, og det er med god grund. WP er gratis, nemt at sætte op.

Fordi der er så mange brugere findes der også et kæmpe udvalg af temaer og plugins der stortset alle har en gratis variant. Det betyder også at man – for at få det hele med – ofte skal betale en del små licenser og rettigheder for at få det hele med.

Derudover er der et sikkerhedsspørgsmål; Med så mange installationer verden over, er WP også det mest åbenlyse mål for hacking og angreb. Det betyder at man skal tage sikkerhed seriøst, og det kan for mange blive en svær opgave.

WP er nemt at gå til, men kræver en ikke-halvhjertet indsats for at opnå et godt resultat. 

WooCommerce kan gøre WP til en hæderlig webshop.

Mange starter her og opnår gode resultater.

Det er heller ikke ualmindeligt at få et webbureau til at hjælpe med at bygge en hjemmeside op i WP. 


Fordele og ulemper

Startpris  

Potentiel slutpris 

Stort udvalg af temaer 

Nemt at komme igang med

Kan blive uoverskueligt 

Indbygget blogsystem

Kombatibilitet 

Sikkerhed ud af boksen

Udgør 4,7% af alle CMS hjemmesider  

Drupal

Drupal skal ses som en platform mere end det skal ses som et CMS idet drupal tillader væsentligt større fleksibilitet, end de mere traditionelle CMS’er der ofte er ‘tvunget’ ned i en form der er tilbøjelig til at være mere ensformig.

Det er også mærkbart nemmere at lave integrationer mod mere kompleks backend som eksempelvis databaser og tredjeparts-api’er.

Det er ikke ualmindeligt at møde Drupal på hjemmesider med mere avanceret funktionalitet. Eksempelvis er Google Maps lavet i Drupal. Det er også under Drupal at man finder mange af de offentlige myndigheders sider, da de ofte både kræver NemID, BorgerLogin og KommuneLogin.

Drupal er som sagt mere en platform man selv, med benarbejde, bygger videre på. CPH.dk (Kastrup Lufthavne), er også bruger af Drupal, da det har gjort det nemt for dem at arbejde sammen med de systemer der fortæller om afgange og ankomster af fly, parkeringsinformation til billister og information til tog- og metrotrafik.

Drupal er gratis at benytte, men da det teknisk er mere krævende, er prisen for et vellykket projekt også mærkbart højere end med eksempelvis WordPress og Joomla!.

Drupal er ikke lige at gå til, men er kravene store nok, er Drupal et af de få systemer der ikke som sådan møder en stopklods funktionelt. 


Fordele og ulemper

Startpris  

Sværere at komme igang med

Kræver stor teknisk erfaring 

Kan håndtere komplekse systemer

Kæmpestor fleksibilitet 

Småt udvalg af temaer o.lign.

Stortset ubegrænset kompatibilitet

Udgør 6,7% af alle CMS hjemmesider  

Joomla!

Joomla! (som det korrekt staves) kommer af ordet ‘Jumla’, der på Swahili betyder samarbejde, eller fællesskab. 

Det skal netop rette fokus på at Joomla! er open source og primært baseret på et fællesskab, fremfor et ledende team, som det eksempelvis er tilfældet med Drupal og WP. 

Nu om dage er antallet af nye Joomla-installationer dalende. Der er tabt en meget stor markedsandel til WP og det ser ud til at fortsætte. 

Økonomimodellen bag en god hjemmeside er nogenlunde den samme som med eksempelvis WP, men det lavere antal eksperter presser prisen højere op. 

Da Joomla! udgør en mindre del af markedet betyder det også at nogle vælger at bruge Joomla! ud fra den filosofi at der ganske enkelt er færre hackere der har erfaring med systemet.

Tag ikke fejl, Joomla! er et meget kompetent system der kan presses mindst lige så langt som WordPress, der er bare færre brugere og derfor færre udviklere.

Joomla! er på alle måder et seriøst CMS der kan bruges på lige fod med så mange andre. 


Fordele og ulemper

Startpris  

Stort udvalg af temaer 

Nemt at komme igang med

Kan blive uoverskueligt 

Kombatibilitet 

Sikkerhed